Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара предупреди турските граждани да не пътуват до Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турското Министерство на външните работи предупреди турските граждани да не пътуват в Египет. В огласената по този повод специална декларация се подчертава, че ситуацията е рискова за живота и сигурността на турските граждани. Препоръчва им се не само да не пътуват, но и онези, които се намират в Египет, да се приберат в Турция.

Кореспондентът на турската национална телевизия и радио ТРТ Метин Туран бе арестуван от египетските власти в джамията "Ал Фатах" в Кайро, в която се бяха укрили около 400 привърженици на сваления президент Морси. Ръководството на ТРТ отправи призив към световните медии за предприемане на съвместни инициативи за освобождаването на турския журналист, който е задържан в египетски затвор.

Турският премиер Р. Т. Ердоган заяви, че временно управляващите в Египет военни вършат държавен тероризъм. В публичните изявления, в които порицава египетския военен режим, Ердоган вдига високо четирите пръста на дясната си ръка, т.нар. "знак Рабиа", който стана символът на съпротивата на привържениците на Морси срещу военния режим.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор.на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна