Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Вестниците по света продължават да коментират ситуацията в Египет.

Мащабът на ускоряващия се военен преврат е смайващ. Светът наблюдава с ужас как войници обгазяват и стрелят срещу демонстранти. Те не са по-малко  ожесточени от хората, протестирали срещу режима на Хосни Мубарак през февруари 2011-а г., пише Гардиън. Според вестника влиянието на Запада в страната е толкова ограничено, колкото и волята му за демокрация там.

Египетските генерали не могат да игнорират Запада вечно. Европа и Съединените щати все още имат влияние върху египетските лидери и ако не го използват, положението може само да се влоши, смята Дейли Телеграф.

Висшите дипломати от Евросъюза се събират в Брюксел да обсъдят възможните европейски действия в отговор на кризата. Общността е сериозен източник на помощ, заеми, бизнес и туристи за Египет. Миналата година тя обеща общо 5 милиарда евро заеми и помощ на страната в зависимост от напредъка й към демокрация, отбелязва Вашингтон Пост.

В Русия влиза в сила законовата забрана служители от администрацията да притежават банкови сметки извън страната.  "Часът удари: длъжността - или сметката в чужбина", обобщава Комерсант. Законът се очаква да премахне раздразнението в обществото. Голяма част от хората усещат елита като чуждо тяло за страната, а властите се стремят да национализират елитите, коментира Павел Кудюкин от московското Висше училище по икономика. Според него е трудно да се определи колко души засяга новият закон. Само цивилните държавни и общински служители в Русия са 1 700 000.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна