Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Богоев: Целта е Комисията за финансов надзор да се превърне в послушен едноличен орган

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев е сезирал компетентните органи за ревизия на Комисията. За "Хоризонт" Богоев заяви, че регулаторът не е в състояние да работи в настоящия си състав заради едноличното управление на председателя Стоян Мавродиев.

Председателят си позволява да пуска писма от името на Комисията, позволява си да говори от името на Комисията, без колективният орган да го е упълномощавал. Той представлява Комисията, да, но представлява Комисията за нейни решения.

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Борислав Богоев - заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Той е сред подписалите отвореното писмо до медиите в знак на несъгласие с поведението на председателя на КФН Стоян Мавродиев. Богоев заяви пред "Хоризонт", че той и колегите му Николай Попов и Антония Гинева не са участвали в решението за преместване на нов адрес, което ще струва допълнителни средства на Комисията. Така трима души от петчленната Комисия не са съгласни с решението за преместване.

От медиите научих, че сградата е свързана с поднадзорни лица. Това, според мен, не е редно. Другият въпрос, който поставихме, е изчерпана ли е възможността да се получи държавна или общинска сграда, за да се спрат тези спекулации?

Според Богоев КФН не може да продължи да работи в настоящия си състав:

Нашето мълчание беше свързано единствено и само с авторитета на тази институция. Но вече няма накъде. Аз работя в Комисията от 1996-а година, с малко прекъсване. Минал съм от най-ниското стъпало през цялата йерархия. Такова нещо никога не е имало. Като нормален чиновник, не си обяснявам действията на председателя. Целта е, най-вероятно, да се превърне Комисията в едноличен орган. Послушен.

Цялото интервю с Борислав Богоев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна