Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Аштън: Египет има нужда от политическа пътна карта

Катрин Аштън
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Външните министри от страните от Европейския съюз се събраха в Брюксел на извънредна среща, за да обсъдят дали да спрат част от помощта, отпускана на Египет. Тя е на обща стойност 5 милиарда евро. Преди срещата върховният представител на Съюза по външната политика Катрин Аштън обяви, че е готова да отиде в Египет, за да посредничи за намиране на политическо решение между временното правителство и "Мюсюлмански братя". 

Сега е много е важно да има политическа пътна карта. Разговаряме с властите и другите страни в Египет за това как не само да създадем пътната карта, но и тя да започне да се прилага, защото имаме нужда от процес, който включва всички египтяни в демокрацията, смята Катрин Аштън.

По думите й Брюксел е много притеснен за развитието на ситуацията в Египет.

Изключително разтревожени и загрижени сме за нивото на насилие. Осъждаме насилието и терористичните актове. Днес се събираме, за да проведем политически разговор за това как да реагира Европейският съюз и как да процедираме с желанието си да подкрепим египетския народ, каза Катрин Аштън.

Британският външен министър Уилям Хейг също подчерта, че в Египет е необходим политически процес с всички заинтересовани страни.

Подкрепяме демократичните институции и създаването им в Египет. Не взимаме страна, не подкрепяме отделни партии и това означава, че искаме да видим политически процес, който включва всички в Египет. Осъждаме прекомерните действия на силите за сигурност в Египет, но също така осъждаме ужасните насилствени действия, извършени от тези, които се противопоставят на властите - атаките срещу църкви и болници, каза Уилям Хейг.

Шведският външен министър Карл Билд осъди насилието в Египет и заяви, че основната отговорност е на силите на режима. Холандският първи дипломат Франс Тимерманс пък обяви, че не би било разумно да се доставят на египетската армия и силите за сигурност оръжия в тази ситуация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна