Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хосни Мубарак може да излезе от затвора, но продължават арестите сред "Мюсюлмански братя"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Египетски съд разглежда днес молбата за освобождаване на бившия президент Хосни Мубарак. Той е изправен пред повторен процес за съучастие в убийствата на демонстранти при протестите, които го свалиха от власт през 2011-а година. Адвокатите му обаче се надяват да бъде освободен от затвора, след като отпадна обвинението срещу него за корупция.

В същото време продължават арестите на водещи членове на "Мюсюлмански братя". Задържани бяха духовният лидер на движението Мохамед Бади и няколко от заместниците му. Сваленият от армията през юли президент Мохамед Морси също продължава да е под арест на тайно място.

Един от лидерите на опозиционния Национален фронт за спасение и бивш кандидат за президент Хамдийн Сабахи заяви пред Евронюз, че освобождаване на Мубарак не е добра идея.

Не мисля, че сега е подходящ момент да вкараме единия в затвора, а да освободим другия, защото и двата режима бяха авторитарни и не действаха в интересите на народа. Според мен революцията трябваше да продължи срещу режима на Мубарак, защото той въобще не падна. Проведохме революция, но политиките му не се промениха, само лицата се смениха. Вместо това си доведохме допълнителен репресивен авторитарен режим, който работеше срещу интересите на хората. Първият беше светски, а беше заменен с ислямистки, обясни Сабахи.

Междувременно в Брюксел министрите на външните работи от Европейския съюз обсъждат дали да спрат част от милиардите евро, които евроблокът дава като помощ на Египет. Евросъюзът вече осъди категорично смазването на протестите на поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна