Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще преразгледа финансовата помощ за Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На извънредната среща на външните министри в Брюксел бе постигнато съгласие да се направи преглед на финансовата помощ, която Евросъюза оказва на Египет. Отделно от това страните-членки ще преразгледат политиката си за износ на оръжие, и ще прекратят експорта на технически средства, които могат да се използват за репресии.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън не даде уточнение какви финансови инструменти и проекти може да бъдат засегнати и на каква стойност.

Неофициалните коментари в Брюксел са, че е е възможно в бъдеще да бъдат намалени или замразени средствата, отпускани за проекти в областта на администрацията, инфраструктурата, околната среда, селското стопанство и бизнес климата.

Външните министри решиха всички страни-членки да прекратят износа на всякаква екипировка, която може да се използва за вътрешни репресии. Катрин Аштън съобщи още, че е било договорено страните от Европейския съюз да преразгледат издадените лицензи за износ на оръжие към Египет. Четири европейски държави вече взеха решение да спрат износа.

Същевременно външните министри на 28-те за пореден път подчертават подкрепата на Евросъюза за хората в Египет и стремежа им към демокрация, човешки права и икономически просперитет. Те призоваха всички страни в конфликта в Египет да прекратят насилието, да се въздържат от провокации и да направят всичко необходимо за възстановяване на политическия процес.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени