Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС обсъждат действията си за прекратяване на насилието в Египет

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Външните министри на страните от Евросъюза се събират на извънредно заседание в Брюксел, за да решат какви действия да предприемат за прекратяване на насилието в Египет. Водещи сред предварително лансираните варианти са оръжейно ембарго и замразяване на европейското финансиране за демократизацията на страната.

Прогнозите са, че първите дипломати на 28-те няма да посочат виновник за кръвопролитията в Египет днес и ще призоват и двете страни в конфликта да сложат край на насилието и репресиите. Според вече обявената европейска позиция отговорност за тях носят и военните, и ислямистите, а според дипломати и анализатори Евросъюзът иска да остави отворена вратата за диалог и с едните, и с другите.

В тази ситуация лостовете, с които разполага Европейският съюз, са най-вече търговски и икономически, а изборът кои от тях и как да бъдат използвани, ще трябва да направят външните министри на днешната си спешна среща. Най-вероятната опция е да бъде спрян износът на оръжие за Египет – както настоява германският канцлер Ангела Меркел.

Ще се обсъжда и замразяване на поне част от стотиците милиони евро, които Брюксел дава ежегодно за развитие на демократичните процеси и гражданското общество в Египет. Няколко страни обаче, сред тях - и България, имат резерви към подобна мярка, защото смятат, че тя ще зесегне много повече обикновените хора, отколкото техните държавни и политически лидери.

На тази извънредна среща, която прекъсна ваканцията на много от европейските първи дипломати, България ще бъде представена от външния министър Кристиан Вигенин.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна