Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куюмджиев: Променяме философията в отношението между монополите и клиентите

Снимка: БГНЕС

Основната задача, която си поставихме, е да се промени философията в отношението между естествените монополи и клиентите. В България през последните години ги направихме едва ли не "златни кокошки", които трябва да бъдат галени, за сметка на обикновените потребители. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. Според него е напълно възможно да има остри реакции и опити да се оспорят предложенията за нормативни промени.

Няма как да приема, че потребителят по презумпция е виновен и да бъде наказван за това, че преди 7 месеца не е платил 1 лв., със спиране на тока. Не може в 21-ви век в ЕС да има места, в които да избирате дали да пуснете компютъра или телевизора, но не може и двете. Не може да се спира тока на хора като наказателна мярка за повече от 5-6 часа. Разбирам – ако някой не си е платил сметката, да му бъде наложено подобно наказание, но след като бъде надлежно информиран и предупреден, че това ще му се случи, доставчикът да знае, че клиентът е предупреден и чак тогава да се пристъпва към такива драстични мерки.

Куюмджиев посочи, че това ще бъде предотвратено с предлаганите промени в Закона за енергетиката, с които се разпорежда задължение на доставчика да се съобразява преди всичко с клиента. Той подчерта, че не може да бъде събирана такса за повторно включване на услугата, както и не може със задна дата да бъде съставян констативен протокол за потребена енергия без присъствието на клиента. Не може също електромерът да бъде изпращан на контролна проверка, без потребителят да е информиран и без да присъства, добави депутатът.

Предвижда се още, ако ЕРП системно доставя некачествен ток на клиентите, да се отнема лицензът му. Клиентите на ЕРП-тата ще могат да се оплачат от некачествено обслужване в срок от 3 години след инцидента, вместо в срок от три дни, както е сега.

Друго предложение е да не се изключва токът при спорна фактура с разлика от 30% в сравнение с година по-рано. Тогава потребителят ще има право да не плати сметката, докато доставчикът не докаже, че енергията е потребена.

Предвидено е още при случай, в който в определен измервателен период от 1 месец - в две трети от времето е подаден некачествен ток, потребителят да има правото да не си плати сметката.

На днешната дискусия в парламента ще се обсъдят конкретните текстове, каза Куюмджиев. По думите му някои от предложенията на гражданските организации също са включени.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" смята, че предложените промени са полезни, с изключение на това за качеството на електроенергията:

И при сегашната нормативна уредба този проблем е много добре дефиниран, има методика, по която ДКЕВР може да следи качеството, но по една или друга причина това на практика не се случва. Сега не вярвам точно с тази промяна изведнъж тези изисквания да започнат да се прилагат по една много проста причина - за да докаже потребителят сам, че му е доставен некачествен ток, много ниско напрежение, той трябва да си приготви около 2000 лв., за да може да се снабди със съответното доказателство, което се извършва от акредитирана лаборатория. /.../ Единственото средство, което може да реши този проблем, е техническо изискване към електромерите. Може да се тръгне оттам такова изискване да бъде въведено примерно само към някои проблемни райони.

Трябва да се продължи и с подводната част на айсберга, защото енергийната ни система е един голям айсберг, на който ЕРП-тата са само външната част, а те формират не повече от 8% от сметката ни. Трябва да има силни предложения и много да се работи по цялата енергийна система, като се започне още от вноса и добива на енергийни източници, докато се стигне до ЕРП-тата.

Интервютата с Явор Куюмджиев и с Богомил Николов чуйте от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна