Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Райчинов: Дефицитът не е изненада. Това са парите, които прибраха Дянков и Цеков

Снимка: БГНЕС

Дефицитът на Здравната каса не е изненада, каза в предаването "Нещо повече"   д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

Още при смятана на ръководителя на Касата ние съобщихме числото 100 милиона, така че не е изненада, но по-важното е да се вземат мерки. Това, което трябва да се направи, е тези 100 милиона, които прибраха Дянков и Цеков, те трябва да бъдат възстановени. Трябва да се установи къде са тези 100 милиона, налични ли са и да се върнат в бюджета на Касата. В противен случай трябва да се актуализира бюджетът на НЗОК. Както са ги взели, така да ги върнат. Това е последствие от това, което се направи в края на предходната година - прехвърляне на дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК, неразчетените средства за интензивно лечение за онкомедикаменти. Това, което говорихме, че предстои да се случи, се случи, допълни д-р Райчинов.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите допълни, че дефицитът е най-лошият сценарий.

До края на годината дефицитът ще нарасне още. Ако не се платят дейностите, те няма да бъдат извършени и това е важно за пациентите. Единствената възможност е да се направи актуализация на бюджета, но възниква въпросът как ще се финансира този дефицит. От изнесеното от д-р Тодорова става ясно, че и приходната част на бюджета няма да бъде изпълнена. Ситуацията хич не е добра. Вероятно държавата ще финансира този дефицит. Но това ще закърпи нещата тази година, а следващата?! Трябва да се мисли за ревизия не само на цените на клиничните пътеки, но и за тяхното съдържание, да се мисли за това да се стимулират самите болници. Изисква се реформа на системата на здравното осигуряване, каза д-р Кацаров.

Чуйте мненията в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна