Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ пита за кадрови назначения в Агенция "Митници" и областната управа в София

Снимка: БГНЕС

Инициативата на партия "Демократи за силна България" за извънпарламентарен контрол започна с въпроси за кадрови назначения в Агенция "Митници" и областната управа на София.

Заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов е отправил питане до финансовия министър Петър Чобанов за назначаването на Николай Попов за заместник-директор на Агенция "Митници". Мотивът за исканата информация е, че митниците са важна структура за осъществяването на средствата в държавния бюджет и е важно в ръководството да се назначават хора с добри професионални качества.

Атанасов посочи, че за Николай Попов е установено, че като служител на МВР през 2009-а година му е отнет достъп до класифицирана информация. По време на тройната коалиция Попов е началник на столичното звено за борба с организираната престъпност. 

ДСБ отправят и питане до министър-председателя Пламен Орешарски и за назначаването на областния управител на София Емил Иванов, което според Атанасов е подигравка с хората, които протестират. През 1990-а година Иванов е осъждан условно с 2 години и половина присъда за нанасяне на средна телесна повреда. А като кмет на Своге, посочват тъмносините, той е извършил умишлено престъпление от общ характер. Съгласно Закона за достъп до обществена информация, отговор от институциите трябва да бъде получен до 14 дни.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна