Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Съдбата на Мубарак е вътрешен въпрос

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съдбата на освободения от затвора бивш египетски президент Хосни Мубарак е вътрешен въпрос и приемникът му Мохамед Морси, който беше свален от поста на 3-ти юли, трябва да бъде пуснат на свобода. Това заяви говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки.

Изявлението дойде в отговор на многото запитвания от чуждестранни медии през последните дни за видимо парадоксалните ситуации с двамата бивши египетски президенти.

През изминалата нощ в египетските градове Кайро и Гиза бяха арестувани Есам ел-Ериан и Мохамед ел-Белтаги, двама от политическите лидери на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя". Арестите бяха извършени часове преди планираните за днес антиправителствени демонстрации. Движението призовава привържениците си отново да излязат на улицата. Лидерите на "Мюсюлмански братя" се опитаха да използват вчерашното освобождаване на Хосни Мубарак като повод за подбуждане към нови прояви на насилие в страната.

Мубарак бе свален от власт през февруари 2011-а година, осъден и хвърлен в затвора, преди да бъде пуснат и поставен под домашен арест вчера във военна болница в Кайро.

Морси, който бе демократично избран през пролетта на 2012-а г., бе свален от армията на 3-ти юли и е държан на тайно място. Съединените щати бяха непоклатим съюзник на Мубарак през 30-те му години на власт. След Арабската пролет от 2011-а година те приеха избирането на Морси за държавен глава миналата година и го призоваха да извърши демократични и икономически реформи.

По публикацията работи: Даниела Савова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна