Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама призова сирийскотото правителство да допусне пълно разследване

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Американският президент Барак Обама заяви, че новите обвинения срещу сирийското правителство в употреба на химическо оръжие са най-сериозните досега. В ексклузивно интервю за Си Ен Ен Обама призова правителството на Башар Асад да допусне пълно разследване.

"Това, което видяхме показва недвусмислено едно голямо и наистина притеснително събитие. Вече сме във връзка с цялата международна общност и призовахме сирийското правителство да допусне разследване на мястото."

Президентът Обама допълни, че представaта, че САЩ могат да разрешат сами кървавата гражданска война се надценява. Коментарите му относно Сирия са първите, след като вчера бе публикуван доклад за използване на химическо оръжие в квартал на Дамаск, при което са загинали поне 100 души.

Въпреки очакванията за по-конкретна риторка, в интервюто американският президент повтори предишните си позиции за двегодишния конфликт и заяви, че САЩ ще търсят убедителни доказателства за използването на химическо оръжие. Обама каза, че ако това се докаже, ще бъде пагубно за националните интереси на САЩ и ще се действа по посока спиране разпространението на оръжия за масово унищожение, както и защита на съюзниците и базите на Америка в региона.

По-рано Барак Обама увери, че изпозлването на химическо оръжие в Сирия е прекрачване на „червена линия“, но медиите коментират, че засега реакцията на Вашингтон е минимална. Това доведе до критики към Белия Дом, сред които и такива от сенатора Джон Макейн, според когото липсата на действие от страна на Обама е довело до спад на доверието спрямо Америка. Президентът коментира тези нападки днес като посочи, че въпреки важността си САЩ не може да се намесва навсякъде на момента.
По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна