Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Тодор Бързилов от Пожарна безопасност за пожарите в страната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Пред "Хоризонт" комисар Тодор Бързилов от служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточни, че обстановката в страната остава напрегната. Най-големият пожар остава в района на Свиленград.

В 15.15 часа се получи сигнал за пожар в района на манастира Кремиковци, който е в смесена гора - бор и широколистна. Своевременно на място са изпратени 7 екипа на Пожарна безопасност и защита на населението и три пожарни автомобила на Изпълнителната агенция по горите. На място са пристигнали и са предприети действия за ограничаване на пожара. Създаден е временен щаб за ръководство на действията, който координира действията между Пожарна безопасност и защита на населението, местните сили, които са доброволци и Изпълнителната агенция по горите. По първоначални данни пожарът е около 50-60 декара, но това са предварителни данни, съвършено предварителни, нека да бъде погасен и ще ви дадем повече информация. За сега няма опасност за разрастването му, предприети са всички мерки.

В останалата част от страната имаме доста сухи треви и храсти, които се гасят своевременно, но на този етап нямаме развили се големи пожари. Предприети са действия за ограничаването на тези сухи треви, продължава гасенето на пожара в района на Свиленград, 200 човека са се включили в гасенето на пожара, който вече е обхванал около 20 000 декара, в момента там работят 12 екипа на автомобили на пожарна безопасност на населението, 3 пожарни автомобила на Изпълнителната агенция по горите, водоноски, три броя булдозери, модулно формирование на армията, гасачески групи на горските стопанства.

Използват ли се някъде хеликоптери?

Хеликоптерът до 16 часа гаси в района, непрекъснато хвърляше вода. За сега там е най-важното, че няма засегнати населени места, тръгнало е разпространието към тях и се предприема действие за ограничаването му.

По публикацията работи: Н. Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна