Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предупреди Запада да не прибягва до военна намеса в Сирия без съгласието на СС на ООН

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия предупреди Запада да не прибягва до военна намеса в Сирия без съгласието на Съвета за сигурност на ООН. На специална пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, режимът в Дамаск едва ли е използвал химическо оръжие, тъй като именно той най-малко има изгода от това.

Според Сергей Лавров твърденията на Лондон, Париж и Вашингтон, че имат доказателства за вината на сирийския режим, не почиват върху реални факти и се използват за подготовката на военна операция срещу властите в Дамаск.

Ние продължаваме да настояваме за разследване на всички съобщения за използването на химическо оръжие в Сирия. В сегашната ситуация обаче трябва да бъдат анализирани и разпространяваните в интернет информации, които поставят под съмнение версията за използване на химическо оръжие от страна на правителствените войски, подчерта Лавров.

Руският външен министър се обяви и срещу сегашните планове за военна намеса:

Използването на сила без съгласието на СС на ООН е грубо нарушение на международното право. Ако оставим настрана правната и морално-етичната същност на проблема, при една несанкционирана от международната общност външна намеса ще се стигне неминуемо до влошаване на обстановката в Сирия, която уж искат да спасят от диктатурата и да въдворят там демокрация, посочи руският първи дипломат Сергей Лавров.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна