Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: Едва ли ще участваме с "Дръзки" във военни действия в Сирия

Снимка: БТА

Въпреки че всички възможности са отворени, не е изключено да станем свидетели на военна операция от страна на САЩ и съюзниците срещу режима на Башар Асад в Сирия. Това каза в интервю за предаването "12+3" военният експерт и бивш министър на отбраната Аню Ангелов. Според него сигнал в тази посока е концентрацията на военна сила в Източното Средиземноморие. Той посочи, че вероятно ще се изчакат резултатите на групата на ООН, която изследва всички случаи на предполагаеми химически атаки. По думите на експерта някои факти водят до извода, че режимът в Сирия е използвал химически оръжия.

Русия и Китай няма да позволят да мине резолюция в ООН. Ако се действа военно, то ще стане без резолюция на ООН, коментира Ангелов. По думите му гражданската война в Сирия все повече прилича на религиозна война. Според него дипломатическите усилия ще продължат още известно време.

Едно от основните последствия за България е бежанската вълна, която вече е налице, но тя не представлява някаква сериозна опасност, каза бившият военен министър. Според него едва ли страната ни ще участва в евентуални военни действия с фрегатата "Дръзки". Военно участие там в активния период на тези въздушни удари не може да се очаква, смята Ангелов.

Проф. Нина Дюлгерова коментира: В момента единствената преграда за военния конфликт е президентът Барак Обама. Слава Богу, че той продължава доста внимателно да се оглежда и да се ослушва, защото всяка радикална промяна в района ще доведе до непредвидими последствия. А е доказано, че когато САЩ започне да решава проблемите, най-вече в Арабския свят, обикновено след това целият свят се занимава непредсказуемите проблеми, които възникват. Има такъв момент, че всяка една от държавите, в които се осъществи американска и коалиционна външна намеса, най-вече в радикален военен план, след това вече тези държави не съществуват, няма държавност, има проблеми, ескалация, емиграция, тероризъм и т.н.

20-и век доказа с тези два световни конфликта, че когато великите сили имат свои проблеми, те ги изнасят навън, за да могат да запазят своята власт и да обединят обществата около една кауза. Проблемът на 21-и век е, че каузата е толкова рехава, че в един момент не издържа в американското общество. Има някои основни проблеми, които предизвикват военно-промишления комплекс на САЩ да бърза – финансовият и непрекъснато нарастващият брой на безработните
.

Според Дюлгерова по-рано от началото на септември няма да се случи нищо в Сирия.

Интервютата с Аню Ангелов и проф. Нина Дюлгерова чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна