Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи искат нов контрол за камионите

Снимка: БГНЕС

Превозвачи искат нов контрол за камионите и Министерството на транспорта да поеме функциите на митниците на граничните пунктове.

В предаването "12+3" Томислав Иванчев – член на Управителния съвет на Българската асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт, обясни:

Нашата идея е, че контролът по прилагането на ЕКМТ разрешителни режими би следвало да бъде към шапката на Министерството на транспорта, а също така и контролът на теглото, габаритните размери на автомобилите. Считаме, че колегите от транспортното министерство са по-компетентни по тези въпроси. Не стана ясно защо и по какъв начин през 2010 г. тези функции бяха делегирани на Агенция "Митници".

В началото на май тази година бяха извършени проверки от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" на автомобили във вътрешността на страната, т.е. вече преминали пункт "Капитан Андреево", говорим за чужди товарни автомобили, и бяха наложени около 90 акта за нарушения по проблеми, които касаят тези въпроси – значи някой вероятно е допуснал тези камиони с тези нарушения да преминат граничния пункт. За нас това е притеснителното. "Автомобилна администрация" няма ресурс ежедневно да прилага такъв контрол
.

Иванчев е категоричен, че всички от бранша приветстват идеята. Той добави:

Имаме още едно пожелание, което сме отправили към новия транспортен министър, което касае професионалното обучение на водачите на товарни автомобили и автобуси и по-специално техните ключови компетенции, защото те в момента отново са делегирани и концентрирани в една агенция, а ние искаме работодателите да имат контрол по отношение на достъпа до този вид обучение.

На въпрос дали на 1 септември границата с Турция ще бъде блокирана, Иванчев отговори: Ако завишението на пътните такси е факт, до няколко дни ще има реакция от ръководството на асоциацията и ще има действия.

Той изрази надежда, новото ръководство на министерството да комуникира малко по-добре с транспортния бизнес.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна