Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Не е нормално да се сменя администрацията - тя е институционалната памет на държавата

Снимка: БГНЕС

Нормално би било да има смени в държавната администрация със смяната на всяко правителство, но при друга организация -  ако бяха в резултат на професионален избор. Това са експертни, а не политически позиции. Специално за Агенция "Пътна инфраструктура" не може да се сложи човек, който е политическо назначение и не само. Ние обаче го нормализирахме, превърнахме го в традиция. През последните 20 години няма правителство, което, като дойде, да не смени първо висшите етажи в администрацията. Нормално е да се сменят заместник-министри, които са политически назначения, и тези чисто политически лица. Не е нормално да се сменя администрацията, защото администрацията е институционалната памет на държавата. Без тази памет няма как да се развива държавата.

Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на фондация Център за модернизиране на политики и бивш изпълнителен директор на Европейския институт Юлиана Николова.

Европейските партньори не си позволяват да коментират този вид промени в този контекст, който бяхме свикнали преди присъединяването. Сега България е страна-членка и нейната вътрешна политика си е нейна работа. Но си спомням, че когато миналото правителство стъпи в длъжност, ЕК връчи на премиера едно писмо, за да му каже какво е реалното състояние и то беше главно по управление на еврофондовете. Една от основните препоръки беше да не се пипат хората.

Николова изрази предположение, че настоящото правителство също е получило такова писмо и АПИ е била централна част от него, тъй като за пътища се харчат доста пари:

За съжаление и в това правителство виждаме, че първо и най-лесно се сменят хората на постовете, които управляват доста пари -  главно шефовете на структурите, занимаващи се с европейски пари. Вижда се, че някои от назначенията вече са в конфликт на интереси, още не са се освободили от "старите си кожи" – длъжностите, на които са били. Виждам, че е подал оставка шефът на Национален фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция – най-големите европейски пари, които България разпределя. Това, само по себе си, е тревожно. Сменен е шефът на Рибарската програма, има нов директор на Земеделската, нов директор на Регионалната – там, където са парите.

Смените в администрацията са твърде болезнени по отношение работата, която тя върши. Когато се спускат хора "отгоре", те, в своята некомпетентност, махат всичко, което знае повече от тях, отдолу и ние се въртим в една спирала – натрупваме един опит, завърти се един цикъл и се връщаме в изходна позиция.

Цялото интервю с Юлиана Николова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени