Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Стефанов: За всеки човек е добре да променя това, с което се занимава

Снимка: БГНЕС

Досегашният изпълнителен директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции Борислав Стефанов подаде оставка, без да му бъде поискана.

За всеки човек е добре да променя това, с което се занимава, така Стефанов обясни решението си в предаването "Нещо повече".

Последните няколко години инвестициите са около милиард-милиард и половина. Тази година данните, които излизат от БНБ, показват, че за първите 6 месеца са привлечени около 700 милиона. Това не означава, че привличаме максимума от инвестиции. Притеснява ме, че протестите в страната продължават, това показва някаква нестабилност, която би притеснявала фирмите. Но има и други фактори, които интересуват фирмите. Нещата на микрониво са по-важни за тях. Същевременно решения, които са на макрониво - като бюджетния дефицит, това им влияе. Друго, което ми е интересно, е, че има инвестиции от региони като Люксембург и Кипър. А също и от Нидерландия. Но ме безпокои, че голяма част от инвестициите се дължат на български фирми, които реинвестират. Това не е толкова лошо, но изкривява данните. Много често това, което виждаме - инвестиции по държави, няма нищо общо с това откъде идват парите.

Чуйте разговора на Величко Конакчиев с Борислав Стефанов от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна