Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Осина е в най-тежко положение след труса край Сатовча

Снимка: БГНЕС

След двете земетресения в Сатовча днес най-сериозно е положението в село Осина, което се оказа в епицентъра, съобщи общинският кмет Арбен Мименов. Той смята, че е наложително три семейства да бъдат евакуирани. Къщите им са пострадали тежко от свлачище в началото на тази година.

Сега пукнатините по трите сгради са се увеличили, паднали са и мазилки от таваните, каза кметът на село Осина Славчо Хаджиев. Хората, обаче, категорично отказват да напуснат къщите си.

Земетресението, станало малко преди 10 часа тази сутрин между Сатовча и Доспат, е било от 4-та степен по Рихтер, уточни Националният геофизичен институт при БАН.

Хората в Доспат не са усетили труса, каза заместник-кметът на общината Бисер Чаушев:

Информацията, която получих от дежурните, е, че не е усетено земетресението, няма никаква информация, която да е постъпила, или някакви запитвания да има от страна на граждани или съобщения на граждани - няма такава информация. Обстановката е спокойна. Няма паника. Няма нещо, което да е тревожно.

Няма сигнали за поражения и пострадали хора и в община Сатовча, каза кметът Арбен Мименов:

Спокойно е, но има хора, които са се уплашили, притеснили са се за малко. Спокойна е обстановката. Нямаме информация от някъде за нещо спукано по къщи, по ведомства. Беше за много кратко – 2-3 секунди, добре, че не беше повече

Земетресението край Доспат е усетено слабо в селата край Сърница. Част от хората дори не са разбрали, че има земен трус, няма регистрирани щети, каза кметът на родопския град Мустафа Аликанов.

Директорът на Геофизичния институт към БАН проф. Светослав Симеонов каза пред "Хоризонт": 

Това е слабо земетресение с магнитуд 3,9 - 4, много слабо е усетено. Просто не би трябвало да има никакви притеснения - едно наистина слабо земетресение. В момента правим една допълнителна оценка и ще бъде готова до около 15 минути за дълбочината на огнището на епицентъра.

По данни от местни жители земетресението е усетено слабо, магнитудът е нисък, което не би трябвало да предизвиква никакви повреди в сградния фонд и това наистина е така
.

Запитан дали има вероятност това земетресение да се повтори с по-висок магнитуд, Симеонов отговори: Не бих могъл да дам такава прогноза, досега е единичен трус, няма последваща серия, така че прогноза не би могло да се направи към настоящия момент на базата на данните, с които разполагаме в момента.  

По публикацията работиха: Радостина Чернокова, Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна