Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Наесен - нов ляв проект

Снимка: БГНЕС

Има необходимост от нов политически проект вляво, който да бъде несвързан с близкото минало на БСП и с настоящето, несвързан с олигархичните кръгове, на които партията е пленница в момента, което да даде нови перспективи на лявото, и това е неизбежно. Дали ще го направим ние, дали ще го направят други – това не мога да кажа, но обстоятелството, че на последните няколко избори хората решават главоблъсканицата как да изберат за кого да гласуват, като няма за кого, трябва да има някакво решение. Това каза председателят на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю за предаването "Преди всички".

Членовете на една партия, симпатизантите й и хората, които гласуват за нея, не са нейни крепостници. Партиите съществуват заради хората, за да решават някакви техни проблеми, а не защото трябва да закрепостят някаква група хора в името на единството на партията и историческото й минало. Когато партиите водят политика и поведение, което няма нищо общо с ценностите, които прокламират, рано или късно настъпва отчуждение. /.../ Когато една партия се свърже с олигархични кръгове, с разрешаване на бизнес проблеми на малка част от най-богатите хора на страната, когато подхвърля на ония, които уж представлява и заради които уж би трябвало да съществува, трохи – това нещо не може да продължи дълго. /.../ В момента правителството е дадено на концесия на няколко големи бизнес формирования, каза Дончева.

По отношение на последните кадрови промени Дончева заяви: Да сте чули за някого смислено обяснение? Те промените са, за да се освободят едни места, защото има едни хора да ги вземат. Кой е спечелил от това? /.../ Но вижте какви премествания се правят на места и хора, които общо взето имат много прилична репутация с представянето си досега. Регионалната министърка онзи ден я питаха 100 пъти защо сменя Лазар Лазаров. Да сте чули някакво обяснение? А тези протести по болниците за смени на директори какви са? Не може да махате шефа на Пътната агенция и да обяснявате, че искате да създадете бизнес връзки на шефа на Пътната агенция и по това сте си харесали новия кандидат.

По думите на Дончева есента ще стане факт новият проект вляво.

Цялото интервю на Силвия Великова с Татяна Дончева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна