Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: Президентът трябва да вземе отношение по казуса със Сирия

Снимка: БГНЕС

Смятам, че президентът, като главнокомандващ на Българската армия, трябва да вземе отношение по казуса със Сирия и беше крайно време да се свика Консултативният съвет по национална сигурност. Това каза един от контрапротестиращите Петър Витанов в интервю за предаването "Преди всички".

Ситуацията в Сирия изисква единство. /.../ Надявам се да не се повторят грешките от Афганистан, Ирак, Египет, където някои страни повече от десетилетия не могат да се възстановят след военните интервенции, обясни той.

Въпреки че контрапротестиращите искат президентът да бъде посредник за форума за КСНС, контрапротестирашите продължават да протестират пред президентството. Витанов коментира: Не става въпрос за вяра. Ние се събираме пред президентството, за да бъдем негов коректив, защото имаме прецедент – президент, който е разединител на нацията.

По отношение на подписките, събирани от контрапротестиращите, Витанов заяви: Всъщност целта на тази инициатива беше да консолидира и да събере, и да акумулира всички паралелно течащи подписки и в този ред ние съумяваме да ги окрупним и когато имаме по-голяма бройка, да ги внесем. Нямаме претенцията, че сме взели всички налични подписки, които се намират у хората. /.../ При нас пристигат подписки от всички краища на страната и аз няма как да проверя тяхната автентичност, но дори да има единични случай на повторение, не би трябвало да бъде тенденция.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна