Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стоянова: НС постави срока за окончателната цифровизация на България

Снимка: БНР

Заради проблемите с декодерите и възможността те да стигат до социално слабите на СЕМ ще му се наложи да удължи с още 2 месеца възможността на седем телевизии да излъчват освен цифрово и аналогово.

Срокът за окончателната цифровизация беше ултимативен, доколкото беше решение на Народното събрание, т.е. това беше един срок, който България сама си постави. Не можем да очакваме и не бива да се притесняваме от някакво негативно развитие затова, че срокът се отлага. Все пак не се случва кой знае какво драматично нещо. Имам предвид, че цифровизацията като процес вече е започнала, каза Мария Стоянова от СЕМ в интервю за предаването "Преди всички".

По отношение на информацията, че ЕК е установила, че в България е неправомерно ограничен броят на мултиплексите, на които се качват цифрови канали, и това, ако бъде установено, ни заплашва сериозна глоба, както и проблемът с честотите, които военните не искат да освободят, Стоянова заяви:

Драмата с военните е изключително сериозна, защото всъщност процесът на цифровизация не е само звукът и картината, а смисълът на цифровизацията е използването на високочестотния спектър. Той започва от 720 до 870 мегахерца, който в момента се държи от военните. Защо той е толкова важен? В цяла Европа смисълът на тази цифровизация е този спектър моментално да бъде пуснат на търг в момента, в който в България военните го освободят, пускат го на търг, в държавната хазна веднага влизат свежи и нови пари. Този спектър е важен и не само заради парите, които ще влязат в хазната, а защото това ще даде възможност да тръгне онзи високочестотен интернет, известен под названието 4G. Това е много по-голяма бързина, много по-голям обем данни.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мария Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна