Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Кризата в Сирия не прилича на никоя друга досега

Снимка: БГНЕС

В дискусия за случващото се в Сирия и българската позиция, в предването "Неделя 150" лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева каза, че кризата в страната не прилича на никоя друга досега.

Не сме били свидетели на химическа атака от 1925 година, когато има Конвенция за забрана на химическите оръжия. Досега такъв мащабен акт на химическа така срещу мирно население не е имало. Ние трябва много ясно да си дадем сметка за това. 426 деца са загинали вследствие на тази атака. Трябва ли да се реагира? Моето лично мнение, не като политик е – да, без съмнение. Разбира се, че няма позиция, която да не крие геополитически риск за нас. Ситуацията, в която казваш нека големите да се разберат означава, че не знаеш защо сме влезли в НАТО и ЕС, заключи Кунева.

Според партия "Зелените" конфликтът в Сирия може да се реши по пътя на дипломацията. Христо Генев обясни, защо партията му застава на тази позиция.

Ние нямаме яснота какво точно се случва и не можем да вземем по – ясна позиция. Под дипломатическо решение  на този конфликт имаме предвид реакцията на всички институции по спазване на Конвенцията. Една седмица за становището на групата експерти, които бяха в Сирия, на мен ми се струва доста голям срок. Нашето очакване е за по – категорично мнение на ЕС, каза Генев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, каза в предаването "Неделя 150", че позицията на ръководената от него партия е близка до тази на Великобритания.

Ние трябва да видим действително резултатът от тази експертиза, която проведоха органите и експертите в Холандия да се произнесат – какви са размерите, мащабите и авторството на химическата атака. Нашето мнение е, че след като се видят резултатите от експертизата, трябва да се проведе едно широко обсъждане – както гражданско, така и в парламента и в КСНС при президента. Трябва да съобразим и с мнението на ЕС и НАТО, каза Лукарски.

Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна