Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Не се решава проблемът с изоставянето на домашни кучета на улицата

Снимка: БГНЕС

Преброяване на бездомните животни по софийските улици ще започне през октомври по световнопризната методика, съобщи за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на общинската фирма "Екоравновесие" Манол Нейков. Последните данни са от 2011-а година. Според тях бездомните кучета в София са 9000 хиляди.

С 85 броя са нараснали случаите на ухапани от домашни кучета. Има и данни за хора извън град София. Ако говорим само за бездомните кучета, има задържане на броя на ухапванията от бездомни кучета, а това също показва най-малкото и задържане и на броя на уличните кучета на територията на София. Данъците трябва да са огромни за тези хора, които кучетата не са им кастрирани, но най-важното е регистрацията.

Манол Нейков добави, че продължава лошата практика в София да се транспортират нелегално улични кучета от други населени места.

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" за пореден път подчерта, че в страната ни се работи по решаване на проблема с изоставяне на домашни любимци, а основно се строят приюти, в които да се приемат вече изхвърлени кучета.

Не се решава проблемът в неговата основа, в неговия зачатък, тоест проблемът с изоставянето на домашни кучета на улицата. Поне нашата статистика сочи, че над 50% от уличните животни не са се родили на улицата, а са се родили в нечий дом. Задължение на общината е да направи регистър, най-малкото на всички домашни кучета, защото в момента ние имаме повече информация за бездомните животни в София, отколкото за домашните. Много отдавна Столична община трябваше да направи такъв регистър по подобие, например, на Пловдив. В Пловдив се действа с много по-малки средства, но много по-целенасочено и много по-прагматично.

Разговора на Веселина Миланова с Манол Нейков и с Явор Гечев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна