Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

"Обама започва блиц-лобиране за подкрепа за удар по Сирия", е заглавието на в. Ню Йорк Таймс. Обама разбираемо разглежда всякаква намеса в Сирия като хлъзгав наклон към скъпоструваща война, която американците не искат и няма да подкрепят, пише вестникът.

"Обама има правото да удари Сирия и без подкрепата на Конгреса, каза Кери" - това е заглавието на в. Гардиън. Великобритания окончателно отхвърли всякакво участие във военни удари срещу Сирия, дори ако се състоят още химически атаки, отбелязва Гардиън.

"Хванат в капан" е впечатлението на френската преса за президента на Франция Франсоа Оланд след като Барак Обама обяви, че първо ще се допита до Конгреса за удари срещу Сирия, а британският парламент гласува против военна намеса на Великобритания. Оланд е в капан във вътрешнополитическо отношение и доста изолиран на външнополитическия фронт", пише в. Фигаро.

Макар и при монархическата конституция на Петата република президентът да има пълни правомощия да воюва, може ли днес той да е единственият държавен глава, който ще използва сила без гласуване от народните представители, без дори обръщение към нацията?", пита в. Либерасион.

Турският вестник Миллиет цитира списък, поместен в сирийски държавни медии, на обекти в Турция, Кипър и Израел, срещу които Сирия би могла да извърши ракетно нападение. В списъка влизат обекти на армията и разузнаването на Турция и Кипър.

60% от британците смятат, че имиграцията оказва отрицателно влияние върху Великобритания, сочи социологическо проучване, цитирано от Дейли Мейл. Много от 20-те хиляди запитани са заявили, че пряко са усетили ефекта от имиграцията, като са загубили работна позиция в конкуренция с имигрант.

Шофьорите в Сърбия, които нарушат ограничението на скоростта до 30 км/час от 7 до 21 часа, може да бъдат наказвани с 15 дни затвор, с голяма глоба и отнемане на шофьорската книжка за 14 месеца, съобщава белградският вестник Блиц. Изданието предупреждава за поставени множество радари, които засичат скоростта на автомобилите.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна