Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Разумното политическо говорене на парламента закъсня със 100 дни

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов тръгна в махленската посока: "Да, аз ви бия". Антон Кутев му отговори по още по-махленски начин. След което беше много странно – разумни политически изказвания от страна на Волен Сидеров, Лютви Местан и Сергей Станишев, но там парадоксът е следният - този тип изказвания, говорещи за проблемите пред обществото, те трябваше да ги правят още в началото, когато голямата маса хора бяха неутрално настроени, а правителството първо разпиля всякаква възможност за подкрепа. Превърна неутрално настроените в свои противници и сега вече говорят някакви политически разумни неща за съгласие, за приоритети, за съвместно вадене на страната от кризата. /.../ Това разумно политическо говорене е със закъснение от 100 дни. Така политологът Евгений Дайнов коментира декларациите на парламентарно представените политически сили в интервю за предаването "Преди всички".

По отношение на "калинките" в управлението Дайнов коментира: Горе-долу всяка седмица ни изненадваха с такива назначения. Да речем, че Делян Пеевски е било грешка и нещо не са доразбрали, но цялата тази поредица, която накрая да завършва да сложиш Петко Арнаудов за шеф на Горското в Странджа, като Петко Арнаудов прави всичко възможно да ликвидира Странджа през целия си съзнателен живот – това вече е линия на поведение. Инструментите, които правителството подготвя да изпълни, те не са пригодни. Единственото, което могат да правят назначениете техни хора, е да рушат. В никакъв случай не могат да бъдат носители на добрите неща. Трябва да сменят всички отново, за да сложат някакви хора, които могат да вършат разумни неща или наистина да си ходят и да разчистят терена.

Във връзка с протестите политологът коментира: Това, което видях по телевизията, е организирана група, тип гербаджии, както имаше организирани групи в началото на август от Слави Бинев. Има опити за организации за групи и очевидно сега някой се опитва, най-вероятно ГЕРБ, да отвлече протеста, но е много лесно да разберем кои са истинските протестиращи и кои са организирани. Първо изглеждат по различен начин, викат различни неща и второ – в София се протестира преди началото на работното време и след края му, а в момента сме в разгара на работния ден. Тези, които се опитват да щурмуват загражденията, са организирани и докарани.

Истински умното нещо, което се каза днес в парламента, го каза Лютви Местан, че отношението към протеста е мерило за политическа зрялост. Докато правителството и подкрепящите го партии смятат, че протестът е жалък опит на невлезли партии да застанат на политическата сцена, те нямат политическа зрялост и няма как да си говорят с тези хора. /.../ Докато го опаковат като някакъв маньовър на ДСБ, това няма как да стане, защото те нямат насреща такъв субект, какъвто си представят, че имат и точно Лютви Местан и Станишев не взимат този тест по политическа зрялост, който Местан зададе, каза Дайнов.

Цялото интервю с Евгений Дайнов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна