Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: Гърция може да има нужда от нова спасителна програма след изтичане на настоящата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум не изключи възможността Гърция наистина да има нужда от нова спасителна програма след изтичането на настоящата. За това предупреди преди дни германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Днес Дейселбум обясни пред икономическата комисия на Европейския парламент, че икономическата ситуация в Гърция се подобрява, но въпреки постигнатия напредък е ясно, че проблемите на страната няма да бъдат решени до 2014-а година:

Реалистично е да допуснем, че ще е нужна допълнителна подкрепа и след изтичането на сегашната програма. Еврогрупата вече ясно заяви, че се ангажира да осигури адекватна подкрепа за Гърция по време на настоящата програма и след нея - докато страната възстанови достъпа си до финансовите пазари, заяви Дейселблум, като добави, че оценките и разчетите дали и каква допълнителна финансова помощ е нужна, ще бъдат правени през следващата година. Той категорично изключи възможността за отпадане на която и да било страна от еврозоната, като подчерта, че тя трябва да запази целостта си.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени