Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха вампир и в Несебър, находката е от 17-и век

Снимка: БГНЕС

Скелет на възрастен мъж със забит железен нож в сърцето откриха археолози при разкопки в некропола на църквата "Св. Арахангели Михаил и Гавраил" в старинния Несебър. Вампир или криминален случай са двете хипотези за археологическата находка, която датира от 17-и век.

Откриването на втори гроб става факт година след сензационното откритие на вампира в Созопол. Според археолога Тодор Марваков наличието на нож забит в лявата част на гръдния кош е неоспорим факт. 

На площ от 40 кв. метра край храма са проучени 28 гроба от 13-14 и век и от 16-17-и век. На метри от скелета на възрастния мъж със забит нож в сърцето е намерен гроб на дете в ковчег, който е залят с вар. Подобно погребение се практикувало при жертви на чумни епидемии, каза още Тодор Марваков.

Междувременно при укрепването на основите на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Несебър са намерени останки от три древни храма, заяви археологът Мартин Гюзелев. И под тази църква са проучени 38 гроба.
Още 10 дни ще продължат археологическите разкопки край двете църкви в Несебър. Целта е да се укрепят древните храмове. Проектът „Вяра в Несебър“ ще обхване всички 11 църкви на историческия полуостров, които са част от туристичекския маршрут „Духовният път“.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - Радио Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна