Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 дни ще са готови плановете за контрол на границата при засилен миграционен натиск

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Плановете за контрол на държавната граница при засилен миграционен натиск ще бъдат готови до 10 дни. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Елхово, където се проведе първото заседание на оперативния щаб за наблюдение на българско-турската граница.

В момента ситуацията на българско-турската граница е спокойна, беше категоричен министър Йовчев. През последното денонощие са задържани 43 нелегални имигранти, като 18 са от Сирия.

Към момента имаме достатъчно хора и добра организация. Имаме вече допълнително хора, които са насочени насам. Тяхната цел е да подпомогнат обработването документално и извършването на всички процедури. Докарването на още хора тук и пренасочването им, то няма да доведе до висока ефективност. Допълнително ще търсим техническа помощ, която ще повиши още повече възможностите за наблюдение на държавната граница.

Все още няма определени сгради, в които да бъдат настанени бежанци, но до дни ще има яснота и по този въпрос, допълни вътрешният министър. За ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут на сирийските граждани е възможно създаването на отделен разпределителен център.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна