Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетското правителство още не е решило да разпусне "Мюсюлманското братство"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Египетското правителство отрече съобщенията в държавните медии, че е решило да разпусне "Мюсюлманското братство", предаде БиБиСи. По-рано говорител на министерството на социалната солидарност беше цитиран да казва, че "до дни" ще бъде отменен статутът на ислямистката организация като неправителствена организация. От кабинета на министър-председателя обаче са заявили пред БиБиСи, че министърът на социалната солидарност не е взел никакво решение.

Властите предприеха мерки срещу групировката след свалянето на ислямисткия президент Мохамед Морси на 3 юли. Десетки високопоставени членове на братството, включително духовния й водач Мохамед Бади, бяха задържани по обвинения за подстрекаване към насилие и убийство.

85-годишното ислямистко движение беше забранено при военното управление в Египет през 1954 година. През март то се регистрира като неправителствена организация в отговор на съдебен процес, започнат от опонентите му, оспорващи правния му статут.

Братството има регистрирано и политически крило - Партията на свободата и справедливостта. Тя беше създадена през юни 2011 година след бунтовете, които свалиха от власт президента Хосни Мубарак.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна