Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Ситуацията в Сирия и срещата на върха на политическите лидери в Санкт Петербург е водеща тема в чуждестранната преса.

На фона на възможността за военен удар по Сирия германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих предложи да се организира европейска конференция, посветена на проблема със сирийските бежанци, пише вестник Тагес-шпигел. Той очаква потокът бежанци от Сирия към Европейския съюз да се увеличи. Според него всяка военна акция срещу режима в Дамаск ще накара още повече сирийци да напуснат страната.

През следващата седмица в Хановер ще пристигнат първите бежанци от Сирия, които Германия официално се съгласи да приеме на своя територия. Властите вече изразиха готовност да предоставят убежище на 5 000 сирийци, уточнява изданието.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че страната му ще остане зад Сирия, ако Съединените щати извършат въздушни удари срещу близкоизточната страна, пише Дейли телеграф. Путин обеща да подкрепи сирийския режим в случай на американска военна кампания и по този начин показа, че по време на напрегнатата среща на Г-20 в Санкт Петербург Русия и САЩ не са успели да изгладят разногласията си за кризата в Дамаск, отбелязва изданието.

Британският премиер Дейвид Камерън обвини световните лидери, че се отказватот своята моралност, като избягват решенията за Сирия и оставят съдбата на цивилното население в ръцете на ООН, където Русия упражнява правото си на вето, коментира Индипендънт. В свое изявление след края на срещата на върха, на която участниците останаха непримиримо разделени по въпроса за Сирия, Камерън реагира остро. Той разкритикува „опасната доктрина”, защитавана от някои лидери за това, че военното действие трябва да бъде подкрепено на всяка цена от резолюция на ООН. Ако твърдим, че отговор може да бъде даден само ако Съветът за сигурност на ООН гласува положително, то ние предаваме външната си политика и морала си на руското вето. Това е много погрешен подход”, подчерта Камерън.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна