Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гинка Чавдарова: Основен проблем на общините е стопираната децентрализация

Снимка: БГНЕС

За срещата с президента сме откроили няколко основни теми, които тряйно през последните 20 години няма особен напредък и би могло да се търси консолидация в обществото, на институциите и да се помогне за започването на решаването на тези проблеми. Забелязва се едно излишно напрежение между институциите от една страна, а от друга страна на нас като власт най-близка до гражданите не може да не ни тревожи тази обща европейска тенденция на отчуждаване на гражданите от институциите. Така че първият основен проблем няма да е изненада за никого – това е стопираният процес на децентрализация, най-вече на финансовата децентрализация и свързаните с това реформи, които предстои да се извършат. Това каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините на Република България Гинка Чавдарова в интервю за предаването "Преди всички".

Досега като че ли повече говорим за желание за децентрализация, имаше и програми, и стратегии, съвети, които трябваше да се занимават с тези неща, но истината е тази, че общините, които отговарят за 2/3 от публичните услуги на гражданите разполагат с по-малко от 1/3 от необходимите им ресурси за осъществяването на тези услуги и разчитат на милостинята от централния бюджет. България си остава най-централизираната държава е Европа. Вече е крайно наложително да си изградим една реалистична и практична картина как ще променяме нещата, добави Чавдарова.

Според Чавдарова когато едно министерство не иска да се занимава с нещо, то го прехвърля на общините: Този подход наистина е от дълги години и превърна общините в институция, която постепенно губи и собственото си място и основните си компетенции и правомощия. Нямаме нищо против да броим пчелни кошери, да регистрираме новородени селскостопански животни, да извозваме до трупни ями заразени животни, но поне на законите, които се приемат, да се прави оценка на въздействието и на условията за прилагането му.

Днес ще протегнем ръка за консолидация и взаимодействие на всички институции в страната в усилията ни да договорим, защитим аргументирано възможно най-добрата мярка за следващия програмен период, каза Чавдарова.

По отношение на такса сметка Чавдарова обясни, че няма да се дискутира на срещата с президента, тъй като това е проблем на МОСВ и общините: Искам да кажа, че общините съзнаваме, че такъв тип административно наказание трябва да съществува, но в размери, поносими и от общините, и от гражданите, и от бизнеса. От тази година тази такса е 15 лева на тон, тя се утрои, но нейното по-нататъшно нарастване трябва да се блокира докато се създадт всички условия за съпътстващата инфраструктура, която релано позволява да се намалява количеството на депонирани отпадъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна