Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР с последно предупреждение: Българите в Сирия да напуснат страната

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) отправи последно предупреждение към хората с български паспорти в Сирия да напуснат страната при първа възможност. 

По неофициални данни на сирийска територия има приблизително 1000 души с български паспорти, много от тях са от семейства със смесени бракове. България вече няма действащо посолство в Дамаск, защото отдавна евакуира персонала си, но продължава да съдейства на всеки, който иска да напусне Сирия.

Най-близката ни дипломатическа мисия е в столицата на съседен Ливан - Бейрут, където също обстановката е напрегната и също се препоръчва на българите да напуснат. В Ливан има около 600 наши сънародници. Министерството на външните работи препоръчва на тези хора да се регистрират в българското посолство в Бейрут по телефона или чрез електронна поща, както и да имат готовност спешно да напуснат района.

В началото на Арабската пролет българи бяха евакуирани от Тунис и Египет с правителствени самолети. Преди бомбардировките на НАТО срещу Либия през март 2011-а година "Авиоотряд 28" също евакуира българите там изцяло за сметка на държавния бюжет.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна