Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Трябва да има макар и малка стъпка за вдигане на минималната заплата

Снимка: БГНЕС

Вероятно на следващото заседание на НСТС ще бъде разгледан въпросът с минималната работна заплата. Това заяви в предаването "12+3" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Минималната заплата е възнаграждение за хората с най-нисква квалификация, каза той и добави в този смисъл, че трябва да се действа изключително внимателно, за да не се предизвика освобождаване на ниско квалифицирани работници. Към днешната дата хората, които получават минимална работна заплата от 310 лв., са 196 000. Само 36 000 от тях са в бюджетната сфера, останалите са в реалния сектор. По думите му в програмните документи е записано вдигане на минималната заплата от 1 октомври:

Дали този план ще се изпълни – ще видим след дискусията в НСТС. Моето усещане е, че трябва да има макар и минимална стъпка – примерно от 310 на 330 лв., но това е усещане, не реалност. Важно е да чуем мнението на социалните партньори

За коледните добавки за пенсионерите Адемов коментира: За да сме напълно сигурни, че това ще се случи, трябва да видим поне отчета на бюджета на Държавното обществено осигуряване към 9-месечието на тази година, както и отчета на приходните агенции, за да можем да се ориентираме не за това дали ще има коледни надбавки, защото политическата воля да има надбавки е налице, а по скоро за това какъв да бъде обхватът, какъв да бъде размерът, кои да бъдат подпомогнатите групи с тази еднократна помощ. КНСБ предлага да бъдат подпомогнати пенсионерите с пенсии до 200 лв.

Имаме волята да възстановим т.нар. швейцарско правило – от 1 юли да има осъвременяване на размера на всички пенсии, каза министърът и добави: Това е категоричната воля и няма как да не се случи. Това е предложение, което ще бъде осъществено в рамките на бюджетната процедура с промените в Кодекса за социално осигуряване.

По думите на социалния министър се предприемат мерки срещу младежката безработица, както и мерки в посока на гарантиране на по-високо ниво на социална защита.

Хасан Адемов посочи, че на днешния Съвет за тристранно сътрудничество са обсъдени проектът на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс; проектът на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда и проектът на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, става въпрос за Морската конвенция. По думите му не е постигнато разбирателство по законопроекта за промени по Данъчно-осигурителния кодекс:

Там има проблеми по отношение изобщо на съществуването на единната сметка във вида, в който е регламентирана законодателно. Бяха изразени положителни становища по отношение на предприетите мерки за погасяване първо на главницата и след това на лихвите, за да се избегне възможността за допълнително трупане на лихви. Общо е мнението, че предложените промени или по-голямата част от тях са в правилна посока, но са малка крачка за решаване на сложните проблеми, които единната сметка предизвика със своето действие от началото на годината.

Цялото интервю с Хасан Адемов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна