Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уийлър: Не искаме от България да въвежда единен орган за управление на европейските средства

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Много от вътрешнополитическите и медийни вълнения през седмицата бяха свързани с еврофондовете. Настоящи и бивши управляващи взаимно се обвиняваха кой какво е пропуснал да направи. Критично писмо на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан до българските власти допълнително нажежи страстите. То беше прието, едва ли не, като знак за пълно неразбирателство между България и ЕК, и като предвестник на бъдещи проблеми с еврофинансирането.

В ЕК са наясно с тази полемика у нас. Оказва се, че за тях в момента е по-важна практическата работа по настоящите проекти и по следващия програмен период.Това става ясно от думите на Ширин Уийлър – говорител на комисар Йоханес Хан. Кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева я потърси за коментар дали в работата на Комисията с България са се натрупали толкова негативи, че скоро може да се стигне и до спиране на плащания, каквито прогнози чухме през седмицата. Уийлър заяви:   

Никога не е било тайна, че, като много други страни-членки, България е изправена пред предизвикателства в усвояването на структурните фондове. В момента има два проблема, по които работим заедно с българските власти; Единият е усвояването на средствата в рамките на настоящия програмен период, другия – планирането на следващия и начините да подобрим управлението на еврофондовете. И по двата въпроса поддържаме много редовни и много близки контакти и на политическо ниво – със съответните министри, и с управляващите органи. Има определени много ясни планове за действие и много ясна стратегия, която трябва да се следва. Разбира се, има предизвикателства, има и различни опции, по които работим - по отношение на големите проекти, за подобряване на начина на управление на средствата, за по-добра координация, за по-бързо придвижване на добрите проекти и ускоряване на плащанията. Но да се обобщават отношенията ни и начина, по който работим с България като „негативни”, е твърде негативно само по себе си.

Относто писмото на Йоханнес Хан, което беше разчетено у нас като ясен знак, че Комисията не одобрява сегашния модел на управление на европейските фондове в България, и настоява за промени, тя каза: 

Няма да  коментирам отделни писма, но  комисарят много ясно каза, че  неговата работа е да бъде  нетърпелив – и точно това  е, което се случва в момента. Приближаваме края на настоящия програмен период. Много е важно да ускорим усвояването, и това важи не само за България. Видяхме материали в българската преса, според които Комисията иска да има единен управляващ орган. Това всъщност изобщо не е истина, точно обратното. Това дори не е опция, която сме обсъждали с българските власти. Това, което наистина искаме да видим, е уеднаквяване на процедурите, което е различно. Искаме да видим и повече координация, което също е различно. Подчертавам – не искаме от България да въвежда единен орган за управление на европейските средства. По отношение на това дали трябва да има отделен министър – опитът ни с други страни-членки, както и с България, показва, че ако има министър, който отговаря за еврофондовете, това помага. Това, че в България в момента има вицепремиер със специални отговорности за европейските средства, за нас е политическа индикация каква важност отдава правителството на този въпрос. Това е полезно за координацията, която този вицепремиер ще може да осъществява.Не казвам, че няма нужда от подобрения. В края на септември комисар Хан ще посети България и темите за координацията и по-доброто управление ще бъдат обсъждани, както и въпросът, който винаги поставяме – за нуждата от последователност и приемственост в управлението на средствата и на национално, и на местно ниво. Важно е каквито и политически промени да има, от тях да не следва автоматична смяна на екипи и експерти.

Запитана дали в тази предстояща визита на комисар Хан има елемент на спешност с цел решаване на неотложни сериозни проблеми, тя каза:

Комисарят ще се постарае да посети всички страни-членки в близко време, тук в Брюксел непрекъснато идват министри, самия той в момента е в Литва, следващата седмица отива в Полша. Времето е много решаващо, не само за България, а за всички страни. Преговаряме по бъдещите споразумения за партньорство. Знаете, това са стратегически документи за начина, по който ще харчим парите занапред. Има много предстоящи промени, има и натиск върху страните –членки, отделните региони и управляващите органи да бъдат много по-съсредоточени как ще използват средствата с цел да постигнат икономически растеж.

На въпрос на какъв етап са преговорите  по споразумението с България  и как вървят те, говорителят на комисар Хан уточни:

България  беше една от първите страни, които представиха напълно развит  проект на този документ, което  е добър знак, че има някаква координация на политическо ниво. Има и обсъждания, има дискусии, много от шума, който се вдигна в пресата в последните дни, е част от конструктивния диалог. Ще ви дам пример с Румъния, където също имаше медийна полемика заради писма на комисар Хан, написани с критичен тон. Това е част от процес, който е конструктивен и в който няма нищо тревожно – това е част от нормалната процедира. Иначе нещата с България изглеждат добре, проекта на споразумение е при нас, проучваме го внимателно, надяваме да можем да го подпишем през декември. Все още чакаме и съгласие по европейския бюджет, и одобряване на финалните елементи от реформата в регионалната политика – надяваме се Съветът и парламентът да побързат с тези въпроси, защото ни трябват програми, с които да започнем следващата година и яснота как ще ги изпълняваме.

Относно медийните вълнения по темата  в България Ширин Уийлър каза:

Не искам  да бъда въвличана във вътрешно  политически дебати. Нашата работа  е да се уверим, че парите  се използват колкото може  по-бързо и по-добре. Затова и  нашите служби са ангажирани с постоянен контакт с управляващите органи на експертно ниво. На политическо, комисарят често разговаря с министрите, като отиде в София ще се срещне с премиера и президента. Смятам, че българските власти са наясно – както беше и предишното правителство – и с предизвикателствата, и с това каква е стойността на тези средства, и колко е важно да задвижим нещата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна