Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Костадин Грозев: Европа бързо забрави уроците от Първата световна война

Снимка: Архив

В СУ "Св. Климент Охридски" започна конференция "Първата световна война и нейното влияние върху Балканите и Евразия". В предаването "12+3" доц. Костадин Грозев каза, че Балканите имат голяма роля за началото на Първата световна война.

Последните големи военни сблъсъци преди началото на войната са двете балкански войни, които заедно с Триполитанската война оформят онези последни военни конфликти, които поставят на изпитание европейската дипломация и показват, че тя е неспособна да реши конфликти, в основата на които стои желанието за експанзия.

Според доц. Грозев предстои да се говори много за Първата световна война през следващите години:

Първата световна война е водоразделът в развитието на световните общества и политика. От историческата сцена изчезват династии и империи, на тяхно място идват диктатури, демокрации, тоталитарни режими. В същото време ражда нещо ново – новия свят, с много нови надежди, възходът на идеологиите.

Доц. Грозев каза, че България е тежко наказана след Първата световна война, но не е най-тежко засегната, защото на територията не се водят военни действия.

Може да се каже, че Европа плаща дан на уроците от войната, но бързо ги забравя. Много голямо се оказва егото на победителите да се осъществят тесни интереси, свързани с ресурси, достъп до пазари, геополитическо влияние.

Цялото интервю с доц. Костадин Грозев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна