Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Гълъбов: Спецпрокуратурата е в особено положение спрямо променящата се престъпност

Снимка: БГНЕС

Кръгла маса на тема "Противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления" се проведе в София. Кръглата маса е част от проект: "Укрепване капацитета на прокуратурата на Република България при изграждане на специализирани структури за противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления".

От проведените дебати стана ясно, че ще се противодейства на престъпността освен чрез повишаване на квалификацията на специализираните прокурори и работещите с тях антимафиоти и полицаи и с работа по самочувствието им. Според социолога Антоний Гълъбов - автор на анализа за прокуратурата, българската прокуратура няма пробелеми с европейските си колеги в международното сътрудничество, но има проблем с признаването си в България:

Динаминаката и развитието на българската организирана престъпност беше определена преди две години в един международен доклад като уникална. Дълго време се опивах да разбера в какво би могла да се съдържа тази уникалност. Първият ми извод беше - в изключителната динамика на развитие на форми на организирана престъпност. В рамките на по-малко от 20 години имаме всички форми, в рамките на близо век, век и половина развитие на организираната престъпност, които се смениха в български условия. В началото на 90-те години започнахме с форми на организирана престъпност, които силно наподобяват втората половина на 19-и век в Западна Европа, за да стигнем в средата на това десетилетие вече до всички съвременни форми на организирана престъпност с цялата им сложност и комплексност. Пред себе си прокуратурата има една динамично развиваща се мрежова картина, в която мрежите на организирана престъпност в национален план все по-често са свързани с международната престъпност. Освен всичко останало, привидните и големи структури, вертикално изградени пирамиди на организирани престъпни групи вече не съществуват. Съществуват много по-динамични групи, които търсят възможност да увеличат "активите" си в рамките на специфични "портфейли" от престъпни действия, така че срещу подобна заплаха, срещу подобен риск за общественото развитие Специализираната прокуратура се намира в особено положение. Това беше изходната точка на нашето изследване.

Когато стартита Специализираната прокуратура, притеснението беше дали няма да е извънредна. Оказа се, че не само че не се стига до извънредности, но не се стига и до знакови дела. Според анализ на прокуратурата за 2012-а година, има спад на делата срещу организираната пестъпност и срещу корупцията, което ще трябва да се аргументира пред ЕК. По-добре се работи по делата за европейски пари, но те не са към Специализираната прокуратура. Недоверието към тази инцтитуция от прокуратурата обясняват така: Недоверието в институциите води до неподаване на сигнали за престъпление.

Коментар на Силвия Великова и подробности по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна