Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Гечева: Не е имало натиск върху Дирекцията за национален строителен контрол

Снимка: БГНЕС

Не бих казала, че може да се говори за засегнати интереси, тъй като дейността на дирекцията е изключително публична. Регистърът на незаконните строежи, които подлежат на премахване, е публичен и в момента на сайта на дирекцията са видни строежите, които бяха премахнати, и тези, които предстои да бъдат премахнати. Няма каквато и да е било възможност някоя от тези заповеди за премахване да не бъде изпълнена, така че действително в дейността на ДНСК не може да се търси нито каквато и да е било обвързаност или засягане на интереси. Дейността е изключително прозрачна и публична. Това каза бившият началник на ДНСК Милка Гечева в интервю за предаването "Преди всички".

Гечева заяви, че не може да отговори на въпроса как си обяснява отстраняването си от поста на началник на ДНСК.

На въпрос дали смята, че има нагласи за промяна на законодателството по отношение на построени незаконни сгради, свързани с тяхното узаконяване, Гечева заяви: Не мога да коментирам тази тема, тъй като законодателят е в правото си да направи каквито прецени за целесъобразни промени в нормативната уредба. Единственото, което остава за експертите, е да се съобразят с това, което народните представители ще вземат като решение и насока за развитие на този сектор.

По отношение на опасенията на бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, че някой отново иска да узакони незаконни обекти по Черноморието, Гечева каза: Моля, да не ме поставяте в положение да коментирам думи на г-жа Павлова. Тя самата може да направи коментар.

Във връзка със започващото строителство в резервата "Яйлата", обясни: Това, което мога да кажа, е, че ДНСК изпълни своите задължения и извърши проверка, уставнови, че строежът е незаконен и спря строителството. Не съм информирана, че се подновява строителството.

Гечева беше категорична, че в ДНСК не са направени структурни промени.

На въпрос дали е упражняван натиск върху нея за пускането на обекти, Гечева каза: ДНСК си е изпълнявала задълженията изключително по нормативната уредба и по закона, изключително публично, прозрачно, така че не може да се говори за натиск.

Запитана дали се надява премиерът Пламен Орешарски да преосмисли отстраняването й, Гечева заяви: Вече не съм част от ДНСК, както и от министерството, така че не се надявам да бъде преосмислено отстраняването ми.


Цялото интервю с Милка Гечева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени