Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата: ДКЕВР не контролира ефективно цените на монополните доставчици на ток и газ

Снимка: БГНЕС

Сметната палата е установила, че ДКЕВР не контролира ефективно цените на монополните доставчици на ток и газ. Изключение правят само секторът на
ВиК услугите и отчасти топлоенергетиката, се казва в одитния доклад. Той е внесен в Народното събрание, при министъра на икономиката и енергетиката и в Столичната община.

ДКЕВР няма ясни правила за формирането и контрола на цените, се казва в доклада. Според одита в сектор "Електроенергетика" са извършвани промени в ценообразуването, с които е нарушена регулаторната рамка, и енергийните дружества са били принудени да работят в непредвидима регулаторна среда. Така се стига до трайна тенденция на увеличаване на цената на тока, предимно заради добавката за зелена енергия, която за четири години е увеличена близо осем пъти, а относителният дял на добавките в крайната продажна цена през миналата година достигат почти 12 на сто.

С липсата на адекватни регулаторни механизми се обяснява и ръста на цената на природния газ през периода 2006-2009-а година. Регулаторът е обвиняван и за отрицателния финансов резултат на "Топлофикация" - София заради определяните цени, значително под себестойността, а министърът на икономиката и енергетиката е задържал цените в началото на 2009-а на нивата от края на 2008-а година при нарастващи цени на газа.

Констатирано е още, че при прилагане на системата за дялово разпределение през одитирания период начисляваните месечни задължения на потребителите в град София не кореспондират с действителното месечно потребление на топлинна енергия, установено при годишното изравняване на сметките.

Поради липсата на реални действия за либерализация от Сметната палата препоръчват структурна реформа в сектора на електроенергетиката, прекратяване на преките субсидии за битовите ползватели на топлинна енергия и прилагане на програми за социално подпомагане, забрана на кръстосаното субсидиране на цената на топлината при комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия и постепенно прекратяване на кръстосаното субсидиране на цената на електрическата енергия за битови клиенти за сметка на промишлените.

От Държавния регулатор за "Хоризонт" съобщиха, че са получили доклада и ще вземат под внимание всички препоръки, които "ще бъдат приети и изпълнени".

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна