Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит е на официално мирно посещение на Вселенската патриаршия в Истанбул

Снимка: БГНЕС

Негово Светейшество българският патриарх Неофит пристига днес на тридневно официално мирно посещение на Вселенската Патриаршия в Истанбул начело на църковна делегация. Това е първото мирно посещение на патриарха след избирането му на високия пост.

Българският патриарх ще бъде посрещнат тържествено в Тронната зала на Патриаршеския дом и ще участва в молебен заедно с Вселенския патриарх Вартоломей I.

В рамките на визитата Двамата патриарси ще разговарят по теми,отнасящи се до православното единство, подготовката за свикването на Великия събор на православната църква,както и въпроси, свързани с братските взаимоотношения между българската православна църква и Вселенската патриаршия.

В срещата се предвижда да участват архиереите при Патриаршеския двор, членовете на българската църковна делегация и представители на Фондацията на българската православна църква в Турция.

На 21 септември, в събота, българският патриарх Неофит ще гостува на българската православна общност в Истанбул в българската екзархия в квартала Шишли, ще посети и българската църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог, която сега се реставрира от истанбулската голяма община.

В неделя Предвижда се да се състои съслужение на двамата патриарси в патриаршеския катедрален храм "Св. Георгий Победоносец".

По лична покана на Вартоломей Първи българският патриарх ще посети и гръцката православна семинария на остров Хейбелиада от архипелага на Принцовите острови.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна