Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Манчев: Има частни интереси в цялата тази акция

Снимка: БГНЕС

Има частни интереси в цялата тази акция. Това заяви в предаването "Неделя 150" шефът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

Има две насоки – едната е политическата, да се хвърли политическата дъвка на улицата, но другата е задкулисната, в която участват и медии, и частни интереси, защото е необясним фактът, че държавата е направила такава масирана акция в доста компании, при положение, че договорът е действащ и ние работим по договора по възложение на клиента и защото си искаме парите – това едва ли не е престъпление. Първите тиражирания бяха, че ние сме унищожавали документи и затова те са нахлули в офисите, което е абсурдно. Другото е, че сме направили длъжностно присвояване в особено големи размери. Нито аз, нито управителят на "Уорли Парсънс" сме длъжностни лица в която и да било държавна организация, за да можем да направим длъжностно присвояване. За безстопанственост – сега разбирам, че има някакво объркване, че едва ли не те не са разбирали, че договорът бил действащ, което ми се струва меко казано неинтелигентно оправдание. Грешката е в администрирането на държавата в 3 поредни правителства, включително и последното. Когато има действащ договор, не може да има изказвания на министър от типа – аз разпоредих да бъдат спрени фактурите и върнати. В България има данъчни закони – когато има извършено нещо, е длъжно да го платиш. Той не е човекът, който да може да отмени който и да е закон. Министър фактури не подписва, министърът издава разпореждания в писмен вид към своите търговски дружества, за да извършат определена дейност. В случая НЕК не е получила такова писмено указание да го прекратява този договор или не. Като го прекрати, се нанасят определени щети заради едностранното прекратяване и някой трябва да му разреши на този стопански ръководител да извърши това нещо.

Според Манчев, целта на тази акция е да се унижи компанията и на нейното място да дойде друг: В скоро време той ще се покаже сам в цял ръст. /.../ Тази загадка аз ще си я реша, защото съм засегнат частно. А държавата защо върши услуги на частни лица... Ние сме 100% независими, от нас нищо не зависи. Въпросът ще си го реша сам, защото на държавата вярвам 0.

Манчев отрече Цветан Василев да стои зад всичко това.

Този проект е изключително важен за държавата. Върху него политиците направиха всички видове неприятни упражнения, за да унижат българското общество и да го убедят в неправилността. В същото време тръгваме да развиваме друг ядрен проект, коментира още Манчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени