Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Тепърва ще има по-драматични действия в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Консултантът и бивш български посланик в Москва Илиян Василев коментира в предаването "12+3" последните събития в сферата на енергетиката.

Всичките събития, които се случват около нас, са външен видим белег на процеси, които вървят под видимия спектър на уреждане на взаимоотношения. Накрая в най-уязвимо положение ще бъдат изпълнителите. В енергетиката отдавна има силен съюз между бизнес и политически интереси. Има дълбок процес, който стартира и не знам докъде ще стигне.

Според Илиян Василев тепърва ще има по-драматични действия, тъй като размерът на проблема е прекалено голям.

Очертават се банкрути, фалити, отговорност, която трябва да се понесе. Усилията да се легитимира проектът за АЕЦ "Белене" наново играят своята роля. Има една част от политическия елит и олигархията, която беше свикнала да разчита на енергетиката за финансиране на своята дейност.

Бившият посланик в Москва коментира, че отговорността на изпълнителния директор на "Риск Инженеринг" Богомир Манчев е от "последните пет минути":

Истинската отговорност е политическа, тъй като решението е взето от МС. Това, което е добро в действията на прокуратурата, е, че много хора в България трябва да се осъзнаят, че не може в предсъдебна фаза да излизат отговорни фактори и да развиват публично тези, които руската страна ще използва в арбитражното дело. Ние отиваме на това дело, без да имаме единна схема за действие.

Цялото интервю с Илиян Василев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна