Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционалисти: Няма изненада в решението на КС да отложи произнасянето по казуса "Пеевски"

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще изслуша Делян Пеевски на 8-и октомври 2013-а година. Очаква се тогава съдът да вземе решение за пълномощията на Пеевски като депутат.

Професор Емилия Друмева коментира в предаването "12+3", че не е изненадана от решението на КС.

Такова действие е изцяло в правомощията на КС и в рамките на конституционния процес. Съдът формира своето становище, след като изучава делото от фактическа и правна страна и се произнася по съществото на спора. Съдът очаква, че с изслушването ще допълни нещо към това, което знае. Конституционният процес така е построен, че съдът решава спора в разумен срок. Конкретно за конституционното дело - когато е изчистил за себе си сложността на спора от фактическа и от правна страна.

Проф. Друмева обясни и как е възникнала несъвместимост между действащ народен представител, който бива избран за друго, която несъвместимост трябва да бъде ликвидирана, както се изрази юристката. Тя даде пример и с конституционните съдии, които също трябва да приключат за една седмица със заеманите от тях преди това длъжности.

Според юриста Димитър Гочев няма изненада в решението на КС:

Има няколко много сложни момента, по които трябва да се произнесе съдът. Първото е по въпроса за несъвместимостта. Защото в Закона е казано, че народният представител не може да изпълнява държавна длъжност. В случая има някакъв спор дали са го назначили, дали е изпълнявал някакви функции, за кратко време. Второто нещо е, че самият факт на несъвместимостта трябва да бъде установен по съответния ред.

Чуйте разговорите от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени