Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Акцията в Кения е за сплотяване на редиците на фанатизираните

Снимка: БГНЕС

Продължаващо е противопоставянето в столицата на Кения, където в събота в мол беше извършен терористичен акт от сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб". Според журналистката Елена Йончева "Аш Шабаб" е много силна групировка. А действията й не са изненада, още повече, че службите очакваха от 2 години такава терористична организация.

В Кения има над 1 милион сомалийци и част от тях симпатизират на тази групировка. През 2006-а година, когато обявяват своето начало, от групировката "Аш Шабаб" лансират широка социална програма. По този начин успяват да привлекат симпатизанти към себе си. Те налагат и строгите норми на шериата и така се опитват да убедят хората, че законността и редът ще донесат по-добър начин на живот. До преди 2 години те заемаха силни позиции в самата Сомалия, но през последната година бяха изтласкани от сомалийските сили на временното федерално управление и от кенийците, които са в силите на африканското обединение. През 2009-а година те се съюзяват с "Ал Кайда", пускат съвместно видео с лидерите на двете организации, в което обявяват своето сътрудничество. Имат много добра военна подготовка, доскоро имаха военен лагер, разказва журналистката.

Хората, които нямат фанатизирано отношение към религията, ще бъдат отблъснати, но проливането на кръв сплотява редиците на фанатизираните. Така че подобни акции служат за обединението на техните редици, допълни тя.

Чуйте разговора с Елена Йончева от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени