Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в "Български пощи" провеждат протестно шествие в София в сряда

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Български пощи" ще проведат протестно шествие утре в столицата. Това потвърдиха от Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ и Демократичния синдикат на съобщенията. Преди две седмици КНСБ предупреди, че ще проведе протест, ако не бъде приет оздравителен план с 10-процентно увеличение на заплатите. Освен по-високи възнаграждения основните искания на протестиращите служители са срещу идеята за приватизиране на пощите и за отпускане на над 20 милиона лева, които правителството дължи на дружеството за универсалната пощенска услуга през 2011-а година.

За "Хоризонт" председателят на Синдикаланата  федерация на съобщенията към КНСБ Георги Бочев коментира

Вече две години се задържа определената от комисията за регулиране на съобщенията компенсация за универсалната пощенска услуга за 2011 година, която е в размер на 20 750 000 лева. Служителите са с мизерни заплати и тяхното замразяване вече е в продължение на 6 поредни години. В продължение на 5 години и повече, а и в момента държавният пощенски оператор няма стратегия за своето развитие.

Бочев каза и че заместник-изпълнителният директор на "Български пощи" Цветана Костадинова е упражнила натиск и изискала списък на служителите, които ще участват в митинга.

Тази информация я получихме от КНСБ. Може ли вторият човек на "Български пощи" да разпорежда на подчинените си началници да предадат списъка на всички, които ще участват утре в протеста и ако те представляват 5% от списъчния състав, тези началници ще бъдат уволнени.

Министърът на транспорта Данаил Папазов е назначил проверка в „Български пощи“. Това стана след обвиненията на синдикатите, че Костадинова е упражнила административен натиск срещу недоволните служители. Министърът каза:

Вчера тази информация ни я подадоха от КНСБ. Ако имам доказателства за това, ще взема наистина много сериозни мерки, но информацията беше по скоро, според мен, слух, отколкото да е потвърден с някакви факти.

Колкото до искането на синдикатите за 10-процентно увеличение на заплатите на експлоатационния персонал, Папзов заяви, че това е възможно от нова година

Тя може да стане реален факт, едва след като в бюджета аз видя сумата, която е предвидена за универсалната пощенска услуга. Не мога да излъжа синдикатите, че ще повишим заплатите след като парите ги няма. До нова година средствата, които са осигурени ще дадат възможност под някаква форма тези хора да бъдат стимулирани.

В сряда в Министерския съвет ще бъде внесено предложение на пощите да бъдат отпуснати още 6,5 млн. лева, каза на Папазов.

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени