Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е ясно колко абонати ще останат без телевизия след спиране на аналоговия сигнал

Снимка: cifrovizacia.bg

Все още не е ясно колко от населените места няма да могат да гледат телевизия, след като бъде спрян аналоговият сигнал, заяви транспортният министър Данаил Папазов.

Той отчете първите 100 дни от своето управление и посочи, че експертите в министерството, които отговарят за цифровизацията, са свършили пефектно работата си.

Така на практика министърът отрече твърденията на председателя на комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, че между 350 хиляди и един милион души ще останат без телевизионен сигнал от първи октомври.
Аз не зная как той ги изчислява тези хора, разбира се, на базата може би на петте процента, които липсват, по населението се смята много лесно, че е 350 хиляди, но как доказва един милион?
Папазов все пак призна, че ще има места, които ще останат без телевизионен сигнал.
При всички положения ще останат места, които ще бъдат в сянка и няма да могат да получават цифровия сигнал, но преди да бъде изключен сигналът дефакто ние не можем да кажем какъв ще бъде броят на хората, които ще останат без цифрово покритие.
Затова след спирането на аналоговия сигнал експерти от министерството ще изготвят анализ на районите, в които няма покритие, каза заместникът на Папазов Георги Тодоров. След това ще бъдат изработени мерки за решаването на проблема и едва тогава ще бъдат предложени в МС.
Този анализ ще ни покаже при всеки един вариант кой колко дни струва, по какъв начин би следвало да се задоволи максимално широко зрителската аудитория, така че да не бъде лишавана от възможността да гледа телевизия. Може да се търси финансиране чрез съответни оперативни програми, финансиране през републиканския бюджет.
За улеснение на абонатите, един от доставчиците на радио и телевизионни програми предоставя телефон, на който могат да получат информация за покритието на съответния район: 0700-123-44 или на сайта cifrovizacia.bg.
По публикацията работи: Д. Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна