Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция протестират срещу агресивните неофашисти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гърция е залята от мирни демонстрации в защита на демокрацията и срещу агресивността на неофашистите. Обществеността реагира срещу ежедневните случаи на физическа разправа с леви активисти.

Започнаха масови демонстрации в цяла Гърция. По призива на синдикатите днешният втори ден на стачка се превърна в антифашистки протест срещу агресивността на членове и симпатизанти на неофашистката партия „Златна зора”. Гърците се мобилизираха след убийството на музикант с леви убеждения.

Партиите организираха хиляди граждани, които протестират срещу станалите вече ежедневие нападения, както срещу имигранти, така и физическа разправа с политически опоненти на неофашистите.

Министърът на обществения ред извърши чистка по върховете на полицията след сигнали за покровителство на неофашистите от полицейски шефове.
Министерството на отбраната провежда разследване по свидетелски показания, според които, ударните групи на партията са обучавани от инструктори на специалните части.

Най-масови са демонстрациите на комунистическата партия и лявата СИРИЗА. Техни симпатизанти и активисти са основните жертви на заплахи и физическа разправа от неофашистите.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна