Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Лафчиев: Готви се огромна кражба на евросредства и ние искаме да я предотвратим

Снимка: БГНЕС

Няма никакво значение дали днес ще има кворум или не. Това няма никакво значение за бъдещето на България. Това, което има значение за бъдещето на България, е дали ще имаме икономика на знанието, защото това ще ни вкара в бъдещето. За тези еврофондове, които ЕС иска от нас да направим едно отлично предложение как да изхарчим 15 млрд. евро за следващите 7 години и в което ЕС настоява ние да ги поръчаме за икономика на знанието - тези фондове отиват към пълен провал, защото няма пари в тях за икономика на знанието. Науката и образованието, които са от целите на ЕС за 2020-а година, са финансирани с 1,3%, т.е. се получава така, че ние не заявяваме в ЕС фондове за тези цели, за които те ги дават, и затова излизаме да протестираме. Това ще има огромно значение за бъдещето на цялата страна, защото отново няма да имаме модерна България, модерна икономика. Това каза Христо Лафчиев от формацията "Учени в действие" в интервю за предаването "Преди всички".

ЕС каза, че има фондове, с които иска да финансира наука, образование и иновации. Нашите политици ги раздават за съвсем други дейности, твърдейки, че България има ужасно много проблеми. Да, тя има проблеми, защото няма ниво. В никоя сфера нямаме ниво, защото от 25 години не инвестираме нищо в образование, в наука и иновации и затова нямаме ниво. Основните пари, които трябва да се дадат за икономика на знанието, нашите управляващи невероятно ги разпределят по схеми, по които и досега са текли пари към едни фирми, НПО-та, центрове за следдипломно обучение и т.н., които са близки до политическия елит. Това, което се готви, е една огромна кражба на 15 млрд. евро и ние искаме да я преустановим и да се даде за това, за което ЕС е казал, че трябват, каза Лафчиев.

Той обясни, че в момента се събира подписка във връзка с този проблем, за който ще се уведоми и ЕК. Подписката ще бъде изпратена до ЕК в средата на другата седмица.

Протестът на учените ще се проведе днес от 10 до 12 часа.

Цялото интервю с Христо Лафчиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна