Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК очаква подкрепа от Международната федерация на Червения кръст заради бежанците

Снимка: БГНЕС

Българският червен кръст очаква да получи подкрепа от Международната федерация на Червения кръст в Женева заради проблема с бежанската криза у нас. Размерът на средствата ще бъде ясен следващата седмица.

Към момента бежанците у нас са 4897 души. БЧК има възможност да подпомогне хуманитарно 2000 души от бежанските центрове във "Враждебна", "Военна рампа" и временния център в Елхово. Това каза Ясен Сливенски от Червенокръстката организация:

Като приоритетни сектори, в които Българският червен кръст ще се съсредоточи, това е ситуацията с вода, храна, ако ни бъде предоставена от фирми дарители, ние сме готови да съдействаме и да я разпространим, и да я занесем до местата, където трябва, хигиенни материали, нехранителна помощ - одеяла, чаршафи, обувки, работим вече за отпечатването на кит с информационни материали на арабски език, на английски език, за да могат тези хора да знаят какво следва и къде могат да адресират своите нужди. Към кого.

По сметката на Националната благотворителна кампания в помощ на бежанците към БЧК са събрани над 5600 лева. Продължава и кампанията по набирането на средства, дарени от гражданите на телефон 1466 към всички мобилни оператори.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна