Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър се провежда Фестивалът на сладоледа

Снимка: БГНЕС

В Кипър все още е лято и е време за поредния от характерните за острова атрактивни фестивали. Днес жителите и гостите на кипърската столица Никозия могат да се забавляват на Фестивал на сладоледа.

Много и най-различни видове сладолед, атракции, музикални представления, специални забавления за децата ще гарантират доброто настроение на всички, които днес се включат във Фестивала на сладоледа в Никозия. Станалият вече традиционен ежегоден празник, който се организира от Туристическия борд на общината, дава възможност на производителите на ледения десерт в Кипър да представят широката гама на своите продукти, а посетителите ще могат да ги опитат безплатно.

Смята се, че до около 1930 година сладкото лакомство е неизвестен на острова десерт. Първите данни за местно производство са от 1933 година, когато критски сладкар е внесъл от Гърция в Кипър електрическа ръчна машина за производство на сладолед.

Днес пазарът на сладолед в Кипър е с годишен обем от около 4100 тона, от които местното производство е 1500 тона, или близо 40% от общото количество. Останалата част е от внос, предимно от Гърция. Над 75% от продажбите се реализират през месеците април – септември. Износът на сладолед от Кипър е изключително нисък - около 100 тона годишно, и се осъществява само от една компания-производител, която през тази година успя да пробие дори на пазара в Китай.

Кипърските производители на сладолед гарантират за качеството на своята продукция, като подчертават, че работят изключително с пресни млечни продукти и пресни плодове.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна